Trzcina cukrowa  to indyjska bylina należąca do rodziny wiechlinowatych (Poaceae), gatunku cukrowca lekarskiego (Saccharum officinarum). Jest powszechnie uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych, takich jak Kuba, Puerto Rico, Filipiny, itp. Naturalny cukier brązowy, w porównaniu do tradycyjnej sacharozy pozyskiwanej z buraków cukrowych, zawiera mniej procent sacharozy i jest bogatszy w sole mineralne – wapń, fosfor, potas, cynk, fluor, magnez oraz witaminy A, B1, B2, B6 i C. Posiada dużo kwasu glikolowego – alfa-hydroksykwasu (AHA), składnika kosmetycznygo o właściwościach rozjaśniających i złuszczających, który jest także doskonałym środkiem antyseptycznym, ponieważ działa oczyszczająco i zabija bakterie. Ponadto posiada doskonałe właściwości nawilżające, gdyż jest zdolny do utrzymywania wilgoci w skórze.